For alle parter med interesser i utbyggingen i Hestnes har det vært et mål å komme i gang så raskt som mulig. Formålet er å sikre tilstrekkelig antall byggeklare tomter i kommunen, slik at vi kan tilby både eksisterende og tilflyttende innbyggere tomter og boliger. Det er derfor gledelig nytt for både utbygger, kommunen og alle innbyggerne, samt alle som venter på tomter i Hestnes at vi nå endelig er i gang med det første feltet.

Kart over Hestnes

Kommunestyret vedtok i oktober 2011 at det skulle etableres en avtale med Larsen & Bjørkeland angående den første feltutbyggingen på Hestnes. I dette feltet har Larsen & Bjørkeland hånd om 18 private tomter (B29, B32-B36), mens kommunen er eier av 13 tomter (B30 og B31 samt del av B29 og B32). I vedtaket var det bestemt at de 13 kommunale tomtene skulle selges til Larsen & Bjørkeland til markedspris. Kommunestyrets tidligere vedtak vedrørende Hestnes innebærer at alle tomtene, både de kommunale (ca 80 %) og de private (ca 20 %) skal være med å dekke kostnadene for utbygging av infrastrukturen som er nødvendig for planområdet. For kommunen er dette et viktig prinsipp om at alle er med på spleiselaget, slik at ingen tomter blir uforholdsmessig dyre i forhold til andre tomter. Hovedinfrastrukturen er beregnet til ca 94 millioner kroner, for hovedvei, høydebasseng, strømtilførsel og kvartalslekeplasser. Tidligere i høst vedtok Kommunestyret en fordelingsmodell som innebærer en vektet fordeling av kostnadene ut ifra type bolig som er regulert inn i et delfelt. Tankegangen, som blir brukt i utbyggingsbransjen, er at en enebolig tåler en høyere belastning av felleskostnadene enn en blokkleilighet.

I henhold til Plan- og bygningsloven er det to muligheter for en utbygger til å få dekket kostnader som denne betaler for vei, vann og avløp og lekeplasser fra tomteeierne. Det gjelder enten utbyggingen er offentlig eller privat. Den ene måten er refusjon etter plan- og bygningslovens kapittel 18, som etter strenge og kompliserte regler beregner kostnader for infrastruktur som har vært nødvendig for gjennomføring av reguleringsplanen. Lovverket regulerer hvilke utgifter den enkelte grunneier kan belastes og utbyggers refusjon for en andel av sine kostnader. Den andre måten er å inngå en frivillig avtale mellom kommunen og utbygger, en såkalt utbyggingsavtale. En utbyggingsavtale skal regulere rettigheter og plikter mellom partene, herunder hvem som skal utføre og bekoste de ulike tiltakene, for å sikre at utbyggingen skjer i samsvar med reguleringsplanen. Avtalen forhandles frem mellom partene før den legges ut til offentlig høring og endelig vedtas av kommunestyret. Det er en slik utbyggingsavtale som er fremforhandlet mellom kommunen og Larsen & Bjørkeland denne uken.

Videre fremdrift i resten av Hestnes-feltet vil først være å få prosjektert hovedveien som skal gå gjennom hele feltet, delfelt 1 i planen, kvartalslekeplasser og høydebasseng. Prosjekteringen er antatt å ta mellom seks og tolv måneder. Det er planlagt at entrepriseanbudet for første del av hovedveien kan lyses ut før sommeren 2013. Det er kommunen som står for utbyggingen av felles infrastruktur. Større delfelt skal deretter selges ut til private utbyggere. Det er også bestemt at en del eneboligtomter skal selges direkte til privatpersoner.

Spørsmål om utbyggingen på Hestnes kan rettes til prosjektleder Åshild Bakken på telefonnr 51 46 83 14 eller per epost til aashild.bakken@eigersund.kommune.no.