Verdens aktivitetsdag, eller «Move for Health Day» som dagen heter internasjonalt, markeres i forbindelse med 10. mai hvert år. Gro Harlem Brundtland, tidligere leder for Verdens helseorganisasjon (WHO), etablerte Verdens aktivitetsdag i 2003.

Den globale oppmerksomheten rettes mot fysisk aktivitet som kilde til glede og overskudd, helsegevinstene ved fysisk aktivitet og aktivitet som forebygging av livsstilssykdommmer. Norge er ett av mange land som markerer dagen.

Aktiv hverdag

De yngste barna er best på fysisk aktivitet i hverdagen, og vi har alle noe å lære av de minste. I løpet av 5-6 år, fra 2005-2006 til 2011, har 9- og 15-åringene økt tiden de sitter stille med 40 minutter daglig. Dette tilsvarer 240 timer mer i året. Aktiviteten i hverdagen går generelt ned. Aktivitetsvennlige nærmiljøer er viktig for å stimulere barn, unge, voksne og eldre til aktive valg i hverdagen, hver dag.

– Vi bruker en stor del av dagen til stillesitting. Trygge og aktivitetsvennlige nærmiljøer er viktig for at det skal være lettere å være aktiv i hverdagen, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave.

Helsedirektoratet oppfordrer fylker og kommuner, private aktører og frivillige organisasjoner til å markere Verdens aktivitetsdag 10. mai, med utgangspunkt i årets tema som er «aktiv hverdag».

Barn og unge anbefales å være aktive minst 60 minutter i løpet av dagen. Voksne og eldre anbefales å være moderat aktive i minst 30 minutter hver dag eller 3,5 timer i løpet av uken. Aktiviteten kan deles opp i bolker på ti minutters varighet, for eksempel rask gange.

Aktivitet i hverdagen

Vi håper årets tema kan være med på å øke oppmerksomheten rundt mulighetene som finnes lokalt til å være litt mer aktiv i hverdagen. Etablering av trygge og attraktive miljøer er viktig for å kunne være mer aktiv i hverdagen. Enten det er uorganisert lek, fysisk aktivitet og mosjon eller organisert aktivitet i organisasjonslivet, i barnehagen eller på skolen der du bor, eller som transportform, på vei til eller fra barnehage, skole og jobb, i forbindelse med institusjon eller eldresentre.

WHOs mål for dagen

  • Øke befolkningens bevissthet om helsegevinstene ved fysisk aktivitet og fysisk aktivitet som forebygging av livsstilssykdommer
  • Argumentere for fordelene ved fysisk aktivitet og vise til gode eksempler
  • Øke befolkningens deltakelse på alle arenaer
  • Fremme helsefremmende atferd og livsstil i et videre perspektiv