OBS: Dette er en artikkel fra juli 2021 og informasjonen her er nå utdatert.

 

Hvis du skal ut og reise må du kontakte en privat helseaktør for å få attest på negativ test. 
Kommunens teststasjoner bruker bare PCR-tester som det tar 1-3 dager å få svar på. Kommunens teststasjoner utsteder ikke attester for negativ test, negative testsvar gis via HelseNorge.no

Hvis du er i hjemmekarantene og skal teste deg ut skal du bruke kommunens teststasjon.  

Kontakt privat helseaktør for testing før reise

Når det gjelder reising tilbyr private helseaktører som f.eks Aleris, Forusakutten, Dr. Dropin, Mosaic Medical, Klinikk Spero og andre mange ulike tester, alt fra antistoff- og antigentester til hurtigtester og PCR-tester.

Du som skal ut og reise må selv sette deg inn i hvilke regler som gjelder, hvilken dokumentasjon som kreves og hvilke tester som er godkjent der du skal. De private helseaktørene har ulikt prisnivå på utføring av tester. Sjekk helseaktørenes hjemmesider.

Arrangører har selv ansvar for testing

Dersom du trenger negativ test for å få grønt lys i koronasertifikatet til å delta på et arrangement, en konsert, et sportsarrangement eller lignende er arrangøren forpliktet til å inngå avtale med privat tilbyder om testing. Kommunens teststasjon er ikke dimensjonert for å teste store grupper som skal delta på arrangementer.

Bestiller du tid til testing på kommunens teststasjon fordi du skal reise eller delta på et arrangement, tar du plassen fra en som er syk eller må teste seg i forbindelse med smittesporing.


Må ikke kommunen tilby testing for fritidsreiser og arrangementer?

Det enkle svaret er nei fordi det ikke er en del av testkriteriene fra FHI. 

Vi har fått spørsmål om hvilken hjemmel kommunen har for ikke å tilby testing for fritidsreiser og arrangementer. Formelt er det slik at kommunen forholder seg til Testkriterier for koronavirus (coronavirus) fra FHI. Det er grunnlaget for kommunens testtilbud. Og testkriteriene for dette er:

  • Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19.
  • Smittesporing
  • Innreise
  • Annen screening etter smittevernfaglig vurdering:
  • Alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19
Det fremgår at kommunen i tillegg kan teste personer uten mistanke om sykdom:
  • Personer som trenger test til bruk i koronasertifikat (det anvendes antigentester til adgangstesting).

Det betyr at kommunen kan gi tilbud om test for fritidsreiser og arrangementer, men det er ikke et krav at vi skal gjøre det. Frem til 8. juli hadde vi kapasitet og ga et tilbud, men etter at reiserestriksjonene ble lettet, har det vært en stor økning i antall henvendelser for tester for fritidsreiser og nå har vi dessverre ikke lengre anledning til å prioritere det. Dette i likhet med svært mange andre kommuner.