I Dalanerådets møte 7. februar 2013 kom det frem ønske om det ble tatt et initiativ for å drøfte mulig organisering av studiesenteret etter 1.1.2014. Dette for å bidra til å sikre dette viktige desentraliserte studietilbudet her i Dalane.

Dalane studiesenter holder til i Blandeverket Næringssenter i Egersund, og er et tilbud i regi av Næringssjefen i Dalane som gir innbyggere i regionen anledning til å ta høyere utdanning ved norske høyskoler og universitet.

Eigersund har, i likhet med Lund kommune, tidligere vedtatt å gå ut av Dalanerådet (og Næringssjefen i Dalane) pr. 31.12.2013. I samme møte vedtok kommunestyret, etter anbefaling fra rådmannen, enstemmig (K-sak 94/12 - punkt 16) at: "16. Tilbudet som Dalane Studiesenter gir opprettholdes og utvikles videre. Rådmannen vil anbefale at en ser nærmere på muligheten for et samarbeid med Dalane Videregående skole for å få til permanent drift."

Det er som et ledd i oppfølgingen av kommunestyrets vedtak at Eigersund sammen med Dalane studiesenter er med på initiativet for sikre at driften av studiesenteret opprettholdes og ikke minst videreutvikles.

Som region har Dalane et lavere snitt enn landet for øvrig når det gjelder høyere utdanning og studiesenteret ble bla opprettet som et ledd i å styrke og skaffe kompetanse til regionen. En ser at et slikt desentralisert utdanningstilbud er spesielt viktig for kvinner.

Etter at Eigersund kommune nylig har hatt tilsyn fra Fylkesmannen i Rogaland i barnehagesektoren og et av avvikene var bemanningen av førskolelærere i barnehagesektoren (både for de private og de offentlige barnehagene), ser kommunnen på studiesenteret som mer aktuelt enn noen gang. Førskolelærere er en ettertraktet yrkesgruppe som det er mangel på fra før av og i en situasjon der både Eigersund kommune og mange andre antagelig må rekruttere enda flere førskolelærere, blir Dalane studiesenter et enda viktigere utdanningstilbud for vår region.

Eigersund kommunen ser det for øvrig som svært positivt dersom det skulle la seg gjøre å få til et samarbeid med Dalane Videregående skole om høyere utdanning i regionen da dette ville kunne bidra til å styrke begge enhetene i et langsiktig perspektiv.

Om Dalane studiesenter.
De fleste av tilbudene til Dalane studiesenter er deltidsstudier som kan kombineres ved siden av jobb og familie. Hos Dalane studiesenter kan du studere enkeltfag, blant annet gjennom bedriftsprogrammet, eller du kan ta en bachelorgrad innen for eksempel regnskap og revisjon.

Dersom du ønsker å benytte seg av utdanningstilbudet må du søke den høgskolen/skolen som kjører kurset/studiet du ønsker å ta. Det er høgskolen som er faglig og pedagogisk ansvarlig for studiet og den faglige dialogen vil alltid gå mellom deg og høgskolens lærere/personell. Du blir knyttet til ditt studiesenter, der hoveddelen av undervisningen vil foregå. Her får du også tilgang på lesesalsplass, internett, grupperom o.a du trenger. På studiesenteret får du også praktisk hjelp når du trenger det. Oftest kan du avlegge eksamen på studiesenteret (du slipper en lang reise til høgskolen!).

Studiesenteret har studieåret 2012 - 2013 totalt 61 studenter fordelt på følgende studier:

  • Organisasjon og ledelse
  • Bedriftsøkonomi
  • Grunnstudium i pedagogikk med fordypning i
  • sosial- og spesialpedagogikk
  • Emnegruppe i økonomi og administrasjon
  • Rådgivning 2 (Kompetanse for kvalitet)
  • Påbyggingsstudium i regnskapsførerfag
  • Flerkulturell forståelse
  • Samfunnsfag 2
  • Grunnleggende regnskap
  • Organisasjon og ledelse (høst 11)
  • Bedriftsøkonomi (høst 11)
  • Førskolelærer (høst 11)
  • Grunnskolelærer 1.-7. trinn (høst 11
  • Grunnskolelærer 5.-10. trinn (høst 11)
  • Grunnskolelærer 1.-7. trinn (høst 10)
  • Vernepleie (høst 10)

Eigersund kommune bevilger i 2013 kr. 312 000,- (en betydelig økning fra kr. 226 000,- i 2012) til drift av Dalane Studiesenter og de øvrige Dalane-kommunene bevilger ca. kr. 50-70 000,- hver. Øvrig finansiering er gjennom studieavgift (kr. 100 000,-)  og gjennom en i godtgjørelse fra Studiesenteret.no pr. student pr time oppkoblet i videokonferanse (kr. 130 000,-). I tillegg har det i en periode kommet prosjektmidler fra Rogaland Fylkeskommune på kr. 300 000,-, men i sitt budsjett for 2013 opplyste næringssjefen i Dalane at: "Det er verdt å poengtere at inntektsgrunnlaget fra fylkeskommunen knyttes til prosjektaktiviteter vil falle bort på sikt. Inntektsgrunnlaget fra fylkeskommunen knyttes til sluttutbetaling fra prosjekt "Kompeteanseløft Dalane", samtidig som næringssjefen aktivt vil søke nye tilskudd for tiltak rettet mot høyere utdanning. Det er primært husleie og bemanning som preger kostnadssiden i avdelingen. Førstnevnte variabel er låst iht kontrakt, og stillingsressurs tilknyttet studiesenteret må følgelig reduseres for å finne inndekning."

Dalane studiesenter er en del av nettverket Studiesenteret.no som 1. januar 2013 organiserer 100 kommuner i 16 fylker og 4 høgskoler og flere andre leverandører av tilbud. Nettverket har en sterk vekst og snart vil hver fjerde kommune i Norge delta. Med nettverket legges det en mer finmasket, nasjonal struktur for høgskoleutdanning og livslang læring. Organisasjonen er finansiert av medlemskommunene, høgskolene og norske myndigheter (siden 2007). Dalanerådet eier 1 aksje (6,67%) av Studiesenteret.no.

Eigersund kommune har gjennom varaordføreren de siste årene vært representert i styret for Studiesenteret.no. Varaordfører i forrige periode Solveig Ege Tengesdal (KrF) var medlem i forrige styreperiode og nåværende varaordfører Unn Therese Omdal (AP) er styremedlem i inneværende periode.

Ta kontakt med rådgiver Gudrun Ellingsen dersom du ønsker mer informasjon om Dalane Studiesenter.