Oppdatert torsdag 17. august 13:40:

Drikkevannet i Egersund er friskmeldt

Resultatene på prøve nummer to viser ikke funn av E.coli. Det betyr at kokevarselet kan oppheves. Informasjon om dette blir sendt ut på SMS til en person pr. husstand. Vann og avløp har rengjort ledningsnettet, så det er ikke nødvendig å la vannet renne før en tar det i bruk

 

 

 


Oppdatert torsdag 16. august 12:10:

Siste prøver er uten spor av E. coli

En ny test viser torsdag ikke spor av E. coli i drikkevannet i Egersund. Det kreves to dager med slike tester før vannet kan friskmeldes og vi vil komme tilbake fredag med siste prøve.

 


Oppdatert onsdag 15. august 09:30:

Nye vannprøver tatt

Nye prøver tas i dag og resultatet vil fremkomme i morgen torsdag. Kravet er at vi trenger to dager med gode prøveresultater uten E. coli før vannet kan bli friskmeldt. Vannet kan derfor i beste fall ikke bli drikkbart før fredag. Resultatet fra prøvene vil bli publisert her fortløpende.

Skole og helse

Skolebarn oppfordres til å ta med egen drikkeflaske med kokt vann på skolen. Dette er informert ut til skolene og på skolenes nettsider.

Boliger og bo- og servicesenter i byen har fått intern informasjon om hvordan en forholder seg vedrørende vannet. Bo- og servicesentrene har også fått vanndunker levert ut av brann og redning med drikkbart vann.

 


Oppdatert 14. august 16:00:

Spørsmål og svar

Her har vi samlet de spørsmålene som nå oftest dukker opp i denne saken. Les alle spørsmål og svar her.

 


Oppdatert 14. august 14:15:

Hvem må koke vannet?

Varselet gjelder for Egersund samt Eigerøy, men ikke for de som får vann fra Helleland vannverk og Hellvik vannverk. Kartet under viser hvem som ligger innenfor Egersund. Er du i tvil hvor du får vannet ditt i fra, bør du følge anbefalingene om å koke. Klikk på kartet for å gjøre det større. Kartet kan fritt distribueres videre.

Kart over området til Egersund vannverk

 


Oppdatert 14. august 12:50:

Bakgrunn for kokevarsel

Det er bare E. coli og intestinale enterokokker som er sikre indikatorer på at vannet er påvirket av avføring fra dyr eller mennesker, og funn av slike bakterier gjør at umiddelbare tiltak må vurderes. Kokevarsel er ett slikt mulig tiltak, i tillegg til de tiltak som vannverket gjennomfører for å rette opp vannkvaliteten. 

På grunn av høy temperatur i vannkildene har seksjon for vann og avløp gjennom sommeren tatt ekstra vannprøver. Dette er første gang at en har oppdaget E. colibakterie i drikkevannet i Egersund i nyere tid.

Drikkevannet blir nå klorbehandlet. Dette kan sette lukt og smak på vannet.

Kokevarselet vil bli opphevet ved at Eigersund kommune sender ut nytt varsel på SMS og talemelding, samt melding her på våre nettsider.

Vannkvaliteten vil fortsatt bli holdt nøye under oppsikt fremover. Det vil ta opp mot ett døgn før nye vannprøver vil bli ferdig analysert. Svar forventes i løpet av torsdag 16. august.

Hva skal du gjøre når det varsles at vann må kokes?

Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. Vannet bør fosskoke et minutt. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker. Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann. 

Foruten drikke, bør du bruke kokt vann til:

 • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
 • Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises 
 • Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
 • Isbiter
 • Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
 • Tannpuss

Ukokt vann kan brukes til

 • Koking av mat
 • Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå
 • Dusjing og karbad. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn
 • Manuell oppvask og oppvaskmaskin. Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann eller tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig
 • Klesvask
 • Renhold i huset
 • Annet bruk hjemme

Barn bør ikke leke med vannet i hagevanningsanlegg, eller bade i barnebasseng i perioder med kokevarsel

Hva med dyr og husdyr?

Det er ikke nødvendig å gjøre noen tiltak når det gjelder drikkevann til dyr. De typane E-Coli som er i drikkevannet er først og fremst sjukdomsframkallende for mennesker, ikke for dyr.