Skjenkebevilling for enkelt anledning
Hvis du skal ha et arrangement som er åpent for allmenheten, i lokaler uten skjenkebevilling, eller utendørs, må du søke om skjenkebevilling for én enkelt anledning. Dette gjelder for eksempel ulike arrangementer som konserter, festivaler, teater og show, med varighet på inntil 4 dager. Det kan søkes om bevilling til alkoholholdig drikk gruppe 1, 2 og 3.
- Søknadsfrist: 3 uker før arrangementsstart.
- Gebyr er 420,- kroner (lovfestet bebyr).
Søknad om skjenkebevilling for en enkelt anledning (åpent arrangement)
Ambulerende skjenkebevilling for lukket selskap
Hvis du skal ha et lukket arrangement på et sted som ikke har skjenkebevilling, og du enten skal ta betalt for alkohol, eller du leier lokaler hvor utleier også er involvert i andre deler av selskapet, må du søke om ambulerende skjenkebevilling.
Ambulerende skjenkebevilling er aktuelt for bryllup, konfirmasjon, jubileum og lignende selskaper. Ambulerende skjenkebevilling kan ikke søkes dersom deltakere er invitert gjennom annonser, plakater, Facebook eller andre sosiale medier. I slike tilfeller skal det søkes om skjenkebevilling for én enkelt anledning. Det kan innvilges alkoholholdig drikk gruppe 1,2 og 3.
- Saksbehandlingsfrist er 3 uker før arrangementsstart.
- Gebyr er 380 kroner (lovfestet bebyr).
Ved stor omsetning vil det bli sendt ut faktura basert på innrapportert antall liter øl, vin og eventuelt brennevin.
Søknad om ambulerende skjenkebevilling (lukket arrangement)
Usikker om du trenger bevilling?
Bevillingsplikt og drikkeforbud
I utgangspunktet er det kun servering av alkohol mot vederlag som krever bevilling, mens servering av alkohol uten vederlag er tillatt uten bevilling.
For forsamlingshus og andre særskilt angitte lokaler og steder er hovedregelen imidlertid at det er forbudt å drikke eller servere alkohol hvis det ikke foreligger bevilling til dette, uavhengig av om dette skjer mot vederlag eller ikke. Forbudet rammer både den som serverer, den som drikker og den som er ansvarlig for stedet.
Unntak fra bevillingsplikten og drikkeforbudet
Det er gjort unntak fra kravet om bevilling ved drikking og servering av alkohol i forsamlingslokaler og andre nærmere opplistede steder for enkelte særtilfeller.
Felles for unntakene er at de kun retter seg mot vederlagsfri servering. Ved servering av alkohol mot vederlag skal det alltid søkes skjenkebevilling.
For å drikke og servere alkohol uten skjenkebevilling ved forsamlingslokale må alle forholdene nedenfor innfris:
- skjenkingen skje vederlagsfritt/uten betaling,
- lokalet disponeres av eier, leietaker eller leies av privatpersoner og
- lokalet må benyttes til eget bruk til «sluttet selskap» (privat selskap) slik det er definert i alkoholloven.
Kravet til "sluttet selskap"
Med sluttet selskap menes det at før skjenkingen begynner er dannet en sluttet krets av personer, som samles for et bestemt formål i et bestemt lokale. Kretsen må ikke være åpen for utenforstående. Deltakerne må ha en eller annen tilknytning til den/de som inviterer til selskapet. Det er ikke tilstrekkelig at man skriver seg på liste eller kjøper billetter. Dette er vanligvis bryllup og jubileum som f.eks 40- og 50-års lag.
Arrangementer som ikke oppfyller lovens krav til "sluttet selskap" er blant annet:
- Vanlige medlemsmøter i en forening
- Sammenkomster for idrettslag, klubber, organisasjoner o.l
- Studentfester, russearrangementer
- Arrangementer som har begrenset tilgang, men hvor det ikke foreligger nødvendig tilknytning til den/de som inviterer
Ved et slikt arrangement er det ikke tillatt å drikke medbrakt alkohol, og det er politiet som håndhever om lovverket blir fulgt. Både forsettlige og uaktsomme overtredelser kan straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder, jf alkoholloven § 10-1 (3).
Lovreferanser
- Jf. lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven) § 1-4a, jf. § 1-4.
- Jf. alkoholloven § 8-9 første ledd og rundskriv fra Sosial- og helsedirektoratet av 4. februar 2008 (IS-2008-5) "Merknader til § 8-9 Serverings- og drikkeforbud".
- Jf. alkoholloven § 10-1 første ledd.