I denne saken vil formannskapet innstille til kommunestyret som avgjør saken. Det er et moment å ha en politisk struktur, herunder størrelse på kommunestyret og hovedutvalg, som gir muligheter for en representasjon som tar hensyn til partisammensetning, kjønns‐ og alderskvotering, samt geografisk representasjon. Gruppen har ønsket å finne en struktur som ivaretar dette ved en struktur som gir en rett kombinasjon mellom reell politisk innflytelse på flest mulig aktive politikere.

Arbeidsmengden til den enkelte politiker vil også være et moment Det er også et moment at strukturen er slik at det ikke blir en uoverkommelig oppgave for enkeltpolitikere å klare å sette seg inn i og forberede seg til alle sakene som skal til behandling. Det er en kjensgjerning at saksdokumenter til politiske utvalg i Eigersund kommune er svært omfangsrike sammenlignet med mange andre kommuner.

En ting er klart og det er at “Demokrati koster”. En politisk struktur må nødvendigvis koste penger, så er utfordringen å finne den rette balansen. Den tidligere gjennomgangen viste at Eigersund kommune lå uforholdsmessig høyt på utgiftene til politisk virksomhet pr. innbygger i forhold til andre sammenlignbare kommunen i Hordaland, Rogaland og Agder‐fylkene. Noen av årsakene er antallet folkevalgte, frikjøp av folkevalgte, utvalg og møtefrekvens, samt særskilt kommunal partistøtte. Med de reduksjonene som tidligere er foretatt og med de endringene som nå foreslås vil dette endre seg betraktelig.

Det er i arbeidsgruppen delte meninger om antallet representanter. I utgangspunktet er det et flertall for å redusere antallet ned mot lovens minstekrav som er 27 representanter, men gruppen kunne enes om en reduksjon til 31 representanter. Enigheten må ses i sammenheng med flere forhold, bla antall utvalg og antall medlemmer i hovedutvalgene. Beregninger gjort med bakgrunn i forrige valgresultat viser at det er de største partiene som vil få reduksjonen.

Forslag til endringer

Forslag til ny politisk struktur

Relaterte dokumenter

Forslaget her blitt et 25 sider langt dokument som du han laste ned her