Til deg som er flyktning/asylsøker og bor hos noen privat i Eigersund

Norske myndigheter ønsker at alle flyktninger som kommer til en kommune registrerer seg hos politiet, og at de som ønsker å søke beskyttelse i Norge gjør det. Den midlertidige kollektive beskyttelsen innvilges for ett år. Beskyttelsestillatelsen kan forlenges.

Nyankomne flyktninger

Nyankomne flyktninger til Sør-Vest politidistrikt kan melde seg for registrering i tredje etasje på Jæren politistasjon. Du trenger ikke kontakte politiet før du møter opp.

Adresse: Arne Garborgs veg 17, 4340 Bryne.
Åpningstid: 09.00 - 15.00
Telefon: 48 99 66 40 (Alle dager 08:00 - 23:00)

Nyankomne flyktninger uten bopel som kommer utenom åpningstiden kan henvende seg til Thon Partner Hotel Sandnes, Roald Amundsens gate 115, 4307 Sandnes.

Informasjonen oppdateres fortløpende her.

Alternativ mottaksplassering

Du kan søke om AMOT (alternativ mottaksplassering). Det vil si at du bor i kommunen mens saken din behandles i UDI som et alternativ til å bo på et asylmottak. Vi anbefaler da at du tar kontakt med Flyktningtjenesten og fyller ut et hurtigprosedyreskjema sammen med dem. Da signerer du sammen med kommunen inne i skjemaet.

Kommunen innkaller til samtale der du bl.a. søker om penger til livsopphold. Man får ikke penger til husleie så det er viktig at man fortsetter å bo privat der man er.

Hvis du ikke kan bo privat der man bor lenger, må du kontakte UDI for plass på et mottakssenter.

Når oppholdsvedtak fra UDI er mottatt

-IMDI kontakter kommunen der du er og ber om at kommunen bosetter deg der -  eller

- Du kan finne leilighet der du ønsker å bo, og deretter ta kontakt med kommunen og spørre om du kan bo der, for så å inngå avtale

Når du har fått vedtak om midlertidig kollektiv beskyttelse (oppholdstillatelse) har du følgende rettigheter:

Du har rett på helsehjelp via offentlige helsetjenester.

Du har rett til å jobbe i Norge.

Barna dine har rett til barnehageplass og skolegang.

Hvis du er mellom 18 og 55 år har du rett og plikt til å følge introduksjonsprogram, som blant annet omfatter opplæring i norsk og samfunnsfag.  Flyktningetjenesten tilbyr introduksjonsprogram for flyktninger som har vedtak fra UDI om innvilget kollektiv beskyttelse, og som er bosatt i kommune etter avtale med integreringsmyndighetene.

Helse

Informasjon på engelsk om helsehjelp for asylsøkere og flyktninger.

Tuberkuloseundersøkelse

Når du kommer til Norge må du undersøkes for tuberkulose. Dette gjelder alle som kommer fra land med mye tuberkulose. Dette gjelder for Ukraina. Undersøkelsen skal gjøres innen to uker etter ankomst. Er du over 15 år, skal du undersøkes med røntgen av lungene. Er du under 15 år, skal det tas en IGRA blodprøve i stedet (gjelder ikke barn under 6 måneder). Barn under 6 måneder skal undersøkes av helsepersonell.

All behandling mot tuberkulose er gratis. Mer informasjon om tuberkuloseundersøkelse på engelsk og ukrainsk, finnes her

For avtale om tuberkuloseundersøkelse kan du ta kontakt på telefon med Eigersund helsestasjon.

Telefonnummer 51 46 81 50 (08:00 - 12:30)

Ved behov for legehjelp

Som asylsøker eller flyktning har du rett til fastlege. Da kan du gå til samme lege hver gang.

Dersom du eller noen i din familie blir syk, og det er på kveldstid eller helg og du ikke kan komme til annen lege, kan du ta kontakt med legevakta. Telefonnummer til legevakta i Norge er 116 117.

Ved behov for øyeblikkelig hjelp, ring nødtjenesten 113.

Krisereaksjoner

Krisereaksjoner er normale reaksjoner på unormale hendelser. Disse reaksjonene oppstår for å beskytte oss mot den nye og brutale virkeligheten. Det er store forskjeller fra person til person i hvordan vi reagerer på krise og flukt, og på hvilket tidspunkt ulike reaksjoner oppstår. For de aller fleste mennesker går krisereaksjoner over av seg selv etter en stund. Les mer her om dette og hvordan mestre dette.

Barn som har opplevd eller vært vitne til traumatiske hendelser kan oppleve høyt nivå av stress. En opplevelse av kontroll, forutsigbarhet og sosial støtte kan beskytte barn mot slikt stress.

Barnehage

Når du er innvilget opphold eller har inngått avtale om AMOT kan du søke om barnehageplass. Kommunen tildeler barnehageplass etter lov om barnehager. Retten innebærer plass i kommunen der barnet bor.  Eigersund kommune jobber for å tilby nyankomne fra Ukraina et tilbud.

Barn og foresatte er også velkomne til å benytte seg av kommunens åpne barnehage;

Tusenbeinet Åpen barnehage, Parkveien 1, 4370 Egersund. Telefon 969 42 286. Åpent 09:00 - 14:00 mandag, tirsdag og onsdag

Skole

I Norge er det 10-årig  grunnskole, barn begynner i 1. klasse det året de fyller 6 år.

Barn og ungdommer som er født 2006-2015 og som oppholder seg i Eigersund har rett til skoleplass innen 4 uker etter at de kom til Norge, dersom det er sannsynlig at de skal være i Norge i mer enn 3 måneder.

Elevene får plass på skolen som ligger nærmest der de bor. Her finner du oversikt over skolene i Eigersund.

I noe av skoletiden skal elevene motta norskopplæring i språkgruppe. Norskopplæring gis på Husabø skole og Husabø ungdomsskole. Eigersund kommune sørger for transport til/fra nærskolen og Husabø skole/Husabø ungdomsskole når elever skal på norskopplæring. Husabø skole og Husabø ungdomsskole gjennomfører velkomstmøte med nye elever og foresatte, der vil de få informasjon om opplæringstilbudet.

Norskkurs og samfunnskunnskap for voksne

Eigersund voksenopplæringssenter tilbyr norskkurs for flyktninger som har vedtak fra UDI om innvilget kollektiv beskyttelse. Du som er bosatt i kommunen etter avtale med integreringsmyndighetene har rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Opplæringen er gratis. Noen av de ukrainske flyktningene som ankom i mars har fått tilbud om å starte opplæringen allerede i april selv om de formelt ikke er bosatt i kommunen, fordi det var ledige plasser i en ny klasse.  Neste nybegynnerklasse starter i august.

Mer informasjon om Eigersund voksenopplæringssenter.

Økonomiske ytelser fra NAV

NAV har laget en egen temaside om krigen i Ukraina og ytelser fra NAV. Denne siden finner du her:

https://www.nav.no/no/person/innhold-til-person-forside/nyttig-a-vite/krigen-i-ukraina-og-ytelser-fra-nav

Ny info fra arbeids og velferdsdirektoratet 05.04.22:

https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/samarbeid/for-kommunen/nyheter/rett-til-sosialhjelp-i-forbindelse-med-innforing-av-midlertid-kollektiv-beskyttelse-for-personer-fordrevet-fra-ukraina

Ukrainske borgere som har fått vedtak om kollektiv beskyttelse eller som har registret seg hos politiet og venter på vedtak, har fulle rettigheter etter sosialtjenesteloven.

Ukrainske borgere som ikke har vært å registrert seg hos politiet har rett til opplysning råd og veiledning og hjelp i nødsituasjon (nødhjelp).  

På den manuelle søknaden (papirsøknad) trengs det bare fylle ut side 1. Side 2 kan hoppes over og side 3 må det fylles ut bankkontonummer og signeres på.

Trenger du hjelp til utfylling, har publikumsmottaket åpent fra klokken 13:00 - 14:00 tirsdag og torsdag.

Det er også opprettet en vakttelefon for økonomisk sosialhjelp.

  • Vakttelefonen er bemannet fra 08.30-14.30 hver dag på telefon 406 16 319.
  • Telefonen besvares av veileder på NAV Egersund som jobber med økonomisk sosialhjelp.

Dersom mulig må søker legge ved vedtak om kollektiv beskyttelse eller at de har vært hos politiet og registrert seg. De må også dokumentere sin økonomiske situasjon, det betyr saldo på alle kontoer.

Dersom søker har penger til å forsørge seg selv eller andre muligheter til selvforsørgelse skal dette nyttes først. Det er kun mat og medisiner som blir vurdert i søknad om nødhjelp.

Klessentral for nyankomne flyktninger

Det er opprettet en klessentral for nyankomne flyktninger- Foruten frivillige fra Frivilligsentralen blir klessentralen også bemannet av Røde kors omsorg. Sammen tar de imot klær, passer på at alt er brukbart, og legger ut i «butikken» som ligger i Frivilligsentralen sine lokaler i Skriverallmenningen 2.  

Åpningstid: hverdager mellom 11:00 og 14:00

Møtested for Ukrainere

Onsdag mellom 11:00 og 13:30 vil det blir åpent for Ukrainere i lokalene til Sanitetsforeningen i Bøchmannsgaten nr 14. Her kan en komme både med og uten barn. Dette er et samarbeid mellom kommunen og Egersund sanitetsforening. Frivillige fra Egersund Sanitetsforening låser opp, serverer kaffe og er til stede. Her er det bare å møte opp, ingen påmelding.

Fritidsaktiviteter

Det er mange ulike fritidstilbud og kulturarrangementer i Eigersund kommune.

Her finner du oversikt over ulike foreninger.

Politi

Politiet har opprettet en temaside om krigen i Ukraina.

Telefon: 28200

Egersund politistasjon: Strandgaten 18, 4370 Egersund

Åpent mandag til fredag 08:30 - 14:30

Informasjon fra norske myndigheter:

Her kan du finne informasjon fra norske myndigheter om kollektiv beskyttelse for ukrainere i Norge.

Her kan du finne informasjon fra norske myndigheter om beskyttelse og opphold i Norge for krigsflyktninger fra Ukraina.

Relaterte lenker