Flere av de private barnehagene leverte inn klager til Eigersund kommune på årets tildelte midler. Det ble blant annet klaget på avvik mellom kommunens beregningsgrunnlag og tilsvarende tall i KOSTRA, samt at mottatt driftstilskudd for 2010 er for lite til at barnehagene kan fortsette driften.

Barnehageloven bestemmer at godkjente barnehager skal behandles likeverdig i forhold til offentlige tilskudd. Blant annet pålegger bestemmelsene kommunene å gi tilskudd slik at det samlede offentlige tilskuddet utgjør minst 85 prosent av det tilsvarende barnehager eid av kommunen mottar i tilskudd.

Fylkesmannen har besvare klagene samlet og sier i sitt svar at Eigersund kommune har gjennomgått klagesakene på en grundig måte.

Sen utbetaling av tilskudd

Kommunen er langt på vei enig i at tilskuddet er tildelt sent på året. Bakgrunnen er at de fleste private barnehagene leverte inn sine årsregnskaper svært sent. Kommunen beregnet tilskuddene samlet når årsregnskapene fra alle barnehagene var ferdige og mottatt av kommunen, men sier også at tilskuddene kunne vært beregnet etter hvert som regnskapene forelå. Fylkesmannen nevner her kommunen ikke er avhengig av at siste årsregnskap for alle de ikke-kommunale barnehagene er innlevert for å kunne utmåle tilskuddet. Fylkesmannen konstaterer at tilskudd er utbetalt sent, men dette gir ikke i seg selv grunnlag for å klage på tildelingen.

Feil i beregningsgrunnlaget i forhold til KOSTRA

Flere av klagene går på at kommunens grunnlag ved beregning av driftstilskudd for 2010 ikke stemmer med tilsvarende tall i KOSTRA. Dette påpekes spesielt fordi et for lavt beregningsgrunnlag vil gi de ikke-kommunale barnehagene et for lavt tilskudd. Kommunen har gjennomgått beregningsgrunnlaget og peker spesielt på at det tidligere har vært feil i føringen på funksjonene i KOSTRA. Fylkesmannen vurderer kommunen sin redegjørelse som fyllestgjørende, og har ikke indikasjoner på at det fortsatt skal være feil i kommunens beregningsgrunnlag.

Konklusjon

Med bakgrunn i dette stadfester fylkesmannen Eigersund kommune sitt vedtak om kommunalt driftstilskudd for 2010.

Relaterte filer

Se hele svaret fra fylkesmannen her.