Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Skjenkekontroll og prikktildeling

Skjenkekontroll og prikktildeling reguleres henholdsvis i alkoholloven og i alkoholforskriften. Det er tydelige regelsett som regulerer begge deler, men det er ikke de samme personene som utfører disse oppgavene. Gjennom en samarbeidsavtale ivaretar Rogaland brann og redning skjenkekontroll, mens det er kommunen selv som saksbehandler innkomne kontrollrapporter fra skjenkekontrollen. Skjenkekontrollen rapporterer de tingene de observerer som kan være i strid med lovverket, mens kommunen saksbehandler rapportene og gjør den juridiske vurderingen av om de rapporterte forhold er brudd eller ikke.  I nedtrekksmenyene nedenfor finner du generell informasjon. Vi vil løpende legge ut aktuelle artikler her der vi ser at det kan være av offentlig interesse at problemstillinger belyses nærmere.

Rogaland brann og redning har samlet all relevant informasjon her.

  • Prikktildelingssystemet

    Prikktildelingssystemet er vedtatt av Stortinget og innført i lov. Ordningen trådde i kraft i 2016.

    Det nasjonale prikktildelingssystemet fra 2016 er standardisert og legger tydelige føringer for hva som er brudd på lovverket og hvordan det skal sanksjoneres. Da det nasjonale systemet trådde i kraft opplevde en at det kommunale handlinsrommet ble begrenset. I alkoholforvaltningen er det mange virkemidler som kan stadfestes i den enkelte kommunes retningslinjer og disse brukes aktivt for å begrense alkoholens skadevirkninger. Det er likevel ikke rom for at kommunene kan åpne mer opp en det de nasjonale reglene fastsetter.

  • Reklameforbudet

    Artikkelen er under utarbeidelse.

    Forbudet mot alkoholreklame ble innført i 197 og revidert xxx. Etter dette har helsedirektoratet utarbeidet kommentarer og rundskriv som spesifiserer tvilstilfeller. Utover dette forholder forvaltningen seg til statsforvalters vurderinger og i de tilfeller det foreligger tidligere rettspraksis fra eks. lagmannsretten eller høyesterett forholder en seg også til disse. 

 

Internet security online business security services

Internkontroll

Det er strenge krav til internkontroll etter alkoholloven for både salgs og skjenkesteder som skal sikre at det er et kjent system blant alle som håndterer alkoholholdig drikke. Internkontrollsystemet skal sikre at salgs/serveringsstedet overholder kravene i alkoholloven m/forskrift og skal synliggjøre at stedet er kjent med disse. 

Adult people at conference listen to woman speaker providing lec

Ansvarlig vertskapskurs våren 2024

Det vil bli gjennomført kurs i ansvarlig vertskap våren 2024, men ikke tidsnok til at skjenkestedene kan sende sine ansatte på dette før søknadsfristen til ny bevillingsperiode. Kurset er gratis og gjennomføres i kommunal regi, men det er Rogaland brann og redning ved skjenkekontrollen som holder kurset. Politiet deltar også.

Teamwork is a key to success.

Dialogmøte med skjenkenæringen våren 2024

Eigersund kommune inviterer i samarbeid med lokalt politi og skjenkekontrollen til dialogmøte med skjenkenæringen i Eigersund. Alle skjenkesteder i Eigersund vil motta invitasjon til møtene direkte til daglig leder, styrer og stedfortreder for bevillignen. Dersom møtet er av interesse for deg, men du innen utgangen av april 2024 ikker har mottatt møteinnkalling kan du sende en epost til bevilling@eigersund.kommune.no.

Adult people at conference listen to woman speaker providing lec

Ansvarlig vertskapskurs 26. februar 2024

Kommunen tilbyr fysisk kurs mandag 26. februar kl. 16-21, kurset er nå fulltegnet. Eigersund kommunes alkoholpolitiske retningslinjer (vedtatt i kommunestyret 15.6.2020, sak 64/20) legger vilkår til alle skjenkesteder i Eigersund om at "skjenkestedet skal gjennomføre kurs i ansvarlig vertskap for sine ansatte i løpet av bevillingsperioden". Pågende bevillingsperiode løper fra 30.9.2020 -30.09.2024 men kurset må være registrert gjennomført innen søknadsfristen for fornying av bevillingsløyvet som er 29.2.2024.