Merk at de to første ukene vil det ikke være SFO fra morgenen av. Ny vurdering angående dette vil bli tatt innen fredag 8. mai.

Utdanningsdirektoratet har gitt ut en veileder for hvordan skolene skal organisere driften sin for å sørge for en forsvarlig og mest mulig trygg situasjon for alle. Kommunen bygger også på den erfaring som er gjort i forbindelse med at barnehagene åpnet igjen.

Skolene vil ha ordinære skoledager og oppholdstider i SFO.

I dagene fram mot skolestart vil det bli gjennomført et omfattende arbeid der det vil bli laget praktiske rutiner for driften av den enkelte skole, og man vil drive med opplæring i rutinene og i forebyggende smittevern. Dette vil bli gjort i et tett samarbeid mellom de offentlige og private skolene, kommunens smittevernoverlege, helsesykepleiere, renhold i bygg og eiendom og fagstaben i kultur og oppvekst.

Oppmøte

Skolene lager en plan for å spre elevene når de kommer, og bruker flere innganger for å unngå oppsamlinger. Det tilstrebes at foresatte ikke blir med inn på skolen/i garderoben. Sjekk skolens hjemmeside, eller ta kontakt med kontaktlærer om du er usikker.
Redusert kontakt mellom personer

Redusert kontakt med andre vil minske risiko for smitte fra personer som ikke vet at de er smittsomme. For å oppnå dette øker vi avstanden mellom personer, reduserer antall personer som er tett sammen og arrangerer ikke større fysiske møter eller samlinger.

Det er viktig å understreke at personalet fortsatt skal ivareta elevens behov for kontakt og omsorg, slik at eleven trygges på den nye situasjonen.

Skolene begrenser hvor mange voksne som er rundt barna, og at de ikke veksler mellom gruppene (kohortene)/ eventuelt mellom mer enn 2 grupper (ca 15 elever per lærer på 1. til 4. årstrinn). Slike kohorter vil være et godt utgangspunkt for smittebegrensning og eventuell sporing av smitte. Innen en kohort kan elever og ansatte omgås og leke sammen.
To kohorter kan samarbeide for praktisk gjennomføring av skoledagen, men samarbeidet skal fortrinnsvis foregå utendørs.

Friminutt

Elevene vil ha friminutt i mindre grupper (maks 2 x ca 15 elever). Det vil lages rutiner for hvilke områder som skal brukes av de ulike gruppene fra dag til dag. F.eks. har en gruppe tilgang til ballbinge en dag, mens den andre gruppa har tilgang til lekeområde.

SFO

SFO har vanlig åpningstid og blir tilrettelagt etter gjeldende retningslinjer. Det blir lagt vekt på at de er i de samme kohortene her som resten av dagen. Så langt det lar seg gjøre blir aktiviteten i SFO utendørs.

Renhold

Renholdsavdelingen lager rutiner for vask av både ute- og inneområder både før, under og etter åpning i tråd med nasjonale retningslinjer. Det er satt inn ekstra renholdere på alle skolene.

Når skal barn holdes hjemme?

Når elever har tegn på luftveisinfeksjoner skal de holdes hjemme. De skal da holdes hjemme til de er symptomfrie, pluss en dag. Se ellers smittevernveileder (link under).
Hvis elevene får symptomer på luftveisinfeksjoner i løpet av skoledagen vil foresatte bli kontaktet. Da skal elevene hjem, og det er viktig at de blir hentet så fort det lar seg gjøre.
Helsesykepleier er på skolene som vanlig.

Skoleskyss

Myndighetene har nå utgitt smittevernveiledere for skolene. I smittevernveilederne er det også gitt føringer for skoleskyssen.

  • I tillegg til avstandskravet på en meter i buss er det viktig å merke seg:
  • Sjåførene har ikke anledning/kapasitet til å rettlede elevene om bord i bussene, her må foresatte/skolene informere elevene på forhånd hvordan de skal sette seg i bussene.
  • En reisende pr dobbeltsete (søsken kan sitte sammen).
  • Sjåførene har heller ikke anledning til å hjelpe de minste med setebelte.
  • Døren fremme på bussene er sperret, kun inngang/utgang bak på bussen.
  • I tillegg til avstandskravene har alle transportører, buss, båt og taxi iverksatt ekstra renhold av kjøretøyene. Sjåfører tørker over alle kontaktflater med desinfiserende midler etter hver tur.

Relaterte lenker