
Boligsosialt arbeid handler om å fremskaffe egnede boliger og hjelpe vanskeligstilte på boligmarkedet til å mestre boforhold. I følge statlige myndigheter er vanskeligstilte på boligmarkedet personer og familier som ikke har mulighet til å skaffe seg, eller opprettholde et tilfredsstillende boforhold på egen hånd.
De dette gjelder befinner seg i en eller flere av følgende situasjoner; uten egen bolig, står i fare for å miste boligen sin eller de bor i uegnet bolig eller bomiljø. Ansvar og oppgaver i det boligsosiale arbeidet er fordelt på flere sektorer og forvaltningsnivåer. Kommunen har hovedansvaret for å hjelpe vanskeligstilte på boligmarkedet.
Visjonen for det boligsosiale arbeidet i Norge er at «Alle skal bo godt og trygt». En trygg og egnet bolig er en forutsetning for god helse, utdanning, integrering og deltakelse i samfunnet. Kommunens mål for det boligsosiale arbeidet er omforent med nasjonale mål. I den nasjonale strategien «Alle trenger et trygt hjem», presenteres fire mål for det boligsosiale arbeidet:
- Flere skal kunne eie egen bolig
- Leie skal være et trygt alternativ
- Sosial bærekraft i boligpolitikken
- Tydelige roller, og nødvendig kunnskap og kompetanse
Det er først og fremst et personlig ansvar å skaffe seg et sted å bo. Det offentliges oppgave er å legge til rette for at folk kan klare seg på egen hånd. Alle må bo, og med riktig hjelp kan alle bo.