Tema
- Endring av vaner
- Helsedirektoratets nye kostråd
- Tallerkenmodellen
- Nøkkelhullsmerket og brødskalaen
- Energi og næringsstoffer
- Ingrediensliste og næringsinnhold
- Grep som kan gjøre hverdagsmaten sunnere
Frisklivssentralen baserer sin veiledning til innbyggerne på Helsedirektoratets kostholdsråd. Kostrådene fra Helsedirektoratet har til hensikt å bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer. Et sunt kosthold gir grunnlag for god helse i alle aldre.
Det er plass til alle typer mat i et sunt og variert kosthold, men i ulike mengder. I tillegg legger Helsedirektoratet vekt på at mat og måltid handler om mer enn næringsstoffer og om mer enn å bli mett. Det handler om å ta seg tid til måltidet og om måltidsglede. Mat er identitet, kultur, tradisjon og hygge. Gode måltidsfellesskap er viktig for mange, spesielt barn og unge.
Tallerkenmodellen kan være et hjelpemiddel for å sette sammen et variert og hovedsakelig plantebasert måltid.