Mestringsenheten i Eigersund kommune er en del av den kommunale helsetjenesten og sorterer under Helse- og omsorgsavdelingen. Vi gir tjenester til kommunens innbyggere som har utfordringer knyttet til psykisk helse eller rusutfordringer.

Relaterte dokumenter
Hvorfor en mestringsenhet?
En betydelig del av befolkningen vil møte psykiske påkjenninger i løpet av livet. Mange av disse påkjenningene må ses på som helt normale tilstander som enten oppstår i forbindelse med det som kalles naturlige livskriser som fødsel eller av andre konkrete opplevelser som påvirker vår fungering i hverdagen. I slike situasjoner er det naturlig og vanlig å kjenne på vonde og vanskelige følelser. Familie og gode venner vil normalt kunne gi god støtte i en slik situasjon. Men det kan også bli behov for å ha noen å snakke mer inngående med, og en av de instansene som da tilbyr hjelp, er den kommunale mestringsenheten. Her vil man kunne få tilbud om ulike tjenester avhengig av behov.
Vi tilbyr hjelp
- Damsgård aktivitetssenter
- Samtaler
- Kurs (tankevirus/ kurs i mestring av belastning og kurs i mestring av depresjon)
- Medikamentforvaltning
- Bistand ved kontakt med det øvrige hjelpeapparatet
- For beboerne i våre bofellesskap har vi individuelt tilrettelagte tilbud om oppfølging.
- Fyrlyssenteret – et lavterskeltilbud for mennesker som har eller har hatt utfordringer knyttet til rus
Mestringsenheten har fokus på Recovery og «Hva er viktig for deg». Det er utarbeidet et verdigrunnlag som Mestringsenheten skal arbeide etter, og som skal implementeres i virksomheten.
Mestringsenhetens to avdelinger
- Psykiske helsetjenester
- Rus- og psykiske helsetjenester
Psykiske helsetjenester
Psykisk helseteam
Psykisk helseteam holder til i Damsgårdsgaten 11, og gir først og fremst tilbud om oppfølging til kommunens innbyggere som bor i egen bolig. Psykisk helseteam følger opp barn, unge og voksne og har tilbud om kurs og individuell oppfølging. Vi har et utstrakt samarbeid med andre instanser både i forhold til barn og unge og i forhold til våre voksne brukere.
Barn og unge
Overordnede statlige beregninger tar utgangspunkt i at 20% av barne- og ungdomsbefolkningen trenger psykiatrisk bistand. Tre fjerdedeler av denne gruppen skal ha hjelpen av den kommunale psykiske helsetjenesten. I Eigersund kommune er oppgavene fordelt mellom helsestasjonen (forebyggende tiltak) og Mestringsenheten (kurative tiltak). Det er to ansatte som jobber med barn og unge hos oss, og vi har et utstrakt samarbeid med helsestasjonen, PPT og Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk.
Vi har også 2 prosjektstillinger – Nærmiljøkontaktene – som jobber med ungdom og unge voksne i alderen 15 – 25 år.
Nærmiljøkontakten
Damsgård aktivitetssenter
Aktivitetssenteret er et “lavterskel“ tilbud og det er åpent for alle , det trengs ingen henvisning fra lege, helsesøster eller lignende. Vi ønsker å skape et miljø der den enkelte skal kunne være sammen med andre, styrke det sosiale nettverk, ta del i meningsfulle aktiviteter og få kjøpt noe å spise og drikke. Senteret skal være en lun og trivelig møteplass, hvor hver enkelt kan få utvikle sine kulturelle, kunstneriske og sosiale ferdigheter. Det skal være et sted der alle kan være seg selv og at alle blir sett, og der den enkelte har ansvar for å være med å skape et trivelig og positivt miljø.
Mandager er det åpent på dagtid og onsdag på kveldstid og på disse dager er det personale tilstede. Tilbudet består av kafé, turgruppe, malegruppe, glassmaling / fusing gruppe, snekkerverksted, trim rom og svømmegruppe.
Kafeen for brukerne er åpen når aktivitetssenteret har åpent. Det er da mulig å få en kopp kaffe i kaféen, lese avis osv. Man kan også benytte aktivitetsrommene etter nærmere avtale.
Damsgård Bofellesskap
Holder til i Damsgårdsgt. 13 og består av 8 leiligheter. Beboerne får oppfølging ut fra den enkeltes individuelle behov.
Rus- og psykiske helsetjenester
ROP – teamet
ROP - teamet er i hovedsak delt mellom tre ulike funksjoner. Teamet har sitt utgangspunkt på Maigården på Slettebø hvor det er boliger for inntil 8 personer. De har individuell oppfølging. Dernest har man avtalte oppdrag overfor brukere som bor i kommunale eller private boliger rundt om i kommunen. Den siste hovedoppgaven er deltakelse i LAR.
IBO
IBO er et bofellesskap med 6 leiligheter, og ligger i Bakkebøveien 14. IBO´s primære oppgave er å gi beboerne et godt botilbud som inkluderer omsorg, tilsyn, fritidsaktiviteter og opplæring – alt med utgangspunkt i den enkelte beboers individuelle behov.