Vårt arbeid foregår i tett samarbeid med barn, foreldre/foresatte og andre aktuelle instanser og tjenester. Vi har taushetsplikt og våre tilbud er frivillig og gratis.

Mestringsenhetens Team Ung består av miljøterapeuter med ulik helse og sosialfaglig bakgrunn. Teamet har ulik faglig bakgrunn og arbeidserfaring, men felles har teamet særlig kompetanse på, og erfaring med psykisk helsearbeid for barn, ungdom, unge voksne og familier.

Psykisk helsehjelp for Barn 6-12 år

Ulike forhold kan gjøre hverdagen tøff for barn. Det kan gjelde forhold i dem selv, slik som overdreven engstelse eller andre utfordringer med å møte verden. Det kan også gjelde forhold i omgivelsene, som hjemme eller på skolen. I samarbeid med barnet og aktuelle personer/instanser rundt barnet, vil Team Ung bidra til å løse utfordringene.

Foreldre/foresatte må være motivert for veiledning slik at de kan støtte og utfordre barnet på en konstruktiv og omsorgsfull måte.

Hvem kan få hjelp?

Barn som opplever psykososiale vansker kan få hjelp gjennom Mestringsenhetens Team Ung. Med psykososiale vansker menes plager som er knyttet til psykisk helse, og utfordringer som dreier seg om tanker, følelser og handlinger. Eksempler på dette kan være sårbare elever, utfordringer i forhold til diagnoser, ulike familiesituasjoner, pårørende til familiemedlemmer med utfordringer, eller opplevelse av sykdom/tap/bortgang i nære relasjoner.

Vanskene kan arte seg forskjellig, og ha ulike og sammensatte årsaker. Psykososiale problemer har stor betydning for barnas sosiale og emosjonelle fungering, og for forventinger i hjem, skole og fritid.
Mestringsenhetens Team Ung har også tilbud for barnefamilier som opplever seg fastlåst i vanskelige samspillsmønstre i hjemmet, slik som krangling/ konflikter, uenigheter om grenser og regler eller gjentatte misforståelser hvor barn og voksne snakker «forbi» hverandre.

Foreldre og familieveiledning hjelper barn som strever med samspill, kommunikasjon og psykiske helseplager og styrker foreldre i foreldrerollen.

Hva kan vi tilby?

Hvordan jobber vi?

I oppfølgingen bruker vi tid på å etablere en trygg relasjon og å ha tett samarbeid med omsorgspersonene. I samtalene normaliserer vi følelser, lærer å kjenne igjen ulike følelser og reaksjoner, og gir kunnskap og verktøy om hva som kan gjøres når ting blir vanskelig. Målet er å bidra til økt livskvalitet og sterkere psykisk helse.

I samtalen alene med barnet ønsker vi å bli bedre kjent for å få innsikt i hvordan de opplever hverdagen sin. Hva er bra, og hva er utrfordrende.

Det er viktig at vi får et helhetsbilde av barnets og familiens liv for å kunne gi best mulig tilbud.

Miljøterapeutene kan kontaktes på Tlf: 489 99 139 eller 482 66 321.

Hvordan kan jeg få hjelp?

Barnet søkes inn gjennom søknadsskjema som ligger på Eigersund kommune sin nettside under Mestringsenheten.

Søknader behandles fortløpende av forvaltningsheten.

Ungdom 12-18 år

Det å være ungdom er i seg selv en utfordrende tid i livet. For noen blir det ekstra utfordrende på grunn av veivalg i livet, sosiale utfordringer, engstelse, nedstemthet, vonde tanker og følelser, vanskelige og skremmende opplevelser, seksualitet, kjønn og/eller legning.

Oppsøkende miljøterapeut i Team Ung har som mål å gi god psykisk helsehjelp til ungdom. Teamet har ulike tilbud, fra lavterskelnivå til vedtaksbasert, for å sikre at den enkelte ungdom får et tilbud som passer dem. Teamet  har også som mål å bedre barn og unges levekår gjennom å oppsøke og etablere kontakt.

I det oppsøkende arbeidet er målgruppen unge som står i fare for eller har lette til moderate psykiske vansker/ lidelser, og/ eller utfordringer med rus. Oppsøkende miljøterapeut skal motivere og støtte ungdom til positiv atferd og positive aktiviteter.
Teamet setter ungdommens ressurser i fokus, motiverer til positive endringsprosesser, hjelp og behandling, samt bistår i formidling av tiltak i samarbeid med det øvrige hjelpeapparatet.

Hvem kan få hjelp?

Team Ung tilbyr psykisk helsehjelp til ungdom med lette til moderate psykiske vansker/lidelser og støtte til ungdommens nære omsorgspersoner.

Vi har også tilbud til ungdomsfamilier som opplever seg fastlåst i vanskelige samspillsmønstre i hjemmet, slik som krangling/ konflikter, uenigheter om grenser og regler eller gjentatte misforståelser hvor barn og voksne snakker «forbi» hverandre.

Hvordan får jeg hjelp?

Alle ungdommer som ønsker en trygg voksen å snakke med kan ta kontakt med oppsøkende miljøterapeut.

For å søke om psykisk helsehjelp vises det til skjema på Eigersund kommune sin nettside, gruppert under Mestringsenheten:

Forvaltningsenheten behandler søknader fortløpende.

Hva kan vi tilby og hvordan jobber vi?

Etter vedtak

  • Individuelle samtaler med ungdommen
  • Foreldre-/omsorgspersoner-/ søsken støtte
  • Delta i samarbeid med andre instanser som følger opp ungdommen eller familien
  • Tankevirus for ungdom
  • Mestringskurs for engstelige barn og ungdom (Mini – Risk)
  • COS kurs for ungdomsforeldre
  • Fritidsvenn/støttekontakt/avlastning

Lavterskeltilbud og oppsøkende

  • Individuelle mestringsorienterte samtaler med ungdommen
  • Søsken og pårørende samtaler
  • Delta i samarbeid med andre instanser som følger opp ungdommen eller familien
  • Praktisk bistand
  • Følge i kontakt med det øvrige hjelpeapparatet
  • Oppfølging i Glidelås (Elevstøtte i overgangen ungdomsskole/videregående skole)
  • Flexid (Bevisstgjøringskurs for ungdommer med krysskulturell oppvekst)
  • Sommerjobb - prosjektet

Oppsøkende miljøterapeut møter ungdommen på de unges arena, herunder: skole, sentrum, bydelene, fritidsklubben, og arena der det holdes aktiviteter og arrangementer for unge.
Metodisk tilnærming er kontaktetablering gjennom oppsøkende arbeid, direkte henvendelser fra ungdom eller foresatt, og/eller henvendelser fra andre instanser. Miljøterapeut kan bistå på dagtid og kveldstid samt helger.

Oppsøkende miljøterapeut kan nås på telefon 479 77 550.

Unge Voksne 16-25 år

Det å være ung og på vei inn i voksenlivet kan være en utfordrende tid. For noen blir det ekstra vanskelig på grunn av veivalg i livet, og det å finne sin plass i samfunnet.
En del har utfordringer med rus, det sosiale samspillet, følelseslivet, seksualitet, tankekjør, og/eller traumatiske og vanskelige opplevelser.

Psykisk helse handler om hvordan du har det og hvordan følelsene og tankene er. Det å snakke sammen med noen en har tillit til kan være til god hjelp og kan bidra til opplevelse av mestring.

Ungdomstiden er en særlig sårbar periode for å utvikle rusproblemer. Det viser seg at det er en klar sammenheng mellom tidlig rus debut, rusutfordringer og psykiske vansker. For de aller fleste vil alkohol fungere som en inngangsport til andre rusmidler. Ungdom med misbruk problematikk sliter ofte samtidig med psykiske vansker.

Nærmiljøkontaktene i Team Ung har som mål å gi god psykisk og rusrelatert helsehjelp til ungdom. Teamet har ulike tilbud, fra lavterskelnivå til vedtaksbasert for å sikre at den enkelte ungdom får et tilbud som passer dem.

I det oppsøkende arbeidet er målgruppen ungdom/unge voksne som står i fare for eller har lette til moderate psykiske vansker/ lidelser, og/ eller utfordringer med rus. Nærmiljøkontaktene skal motivere og støtte ungdom til å ta gode valg og positive aktiviteter. Teamet setter ungdommens ressurser i fokus, motiverer til positive endringsprosesser og er et bindeledd inn mot det øvrige hjelpeapparatet.

Hvis en er nedfor, kjenner på angst, føler seg sliten, sint eller opplever uro, kan en ha behov for mestringsorienterte samtaler og veiledning. Ofte kan det å søke hjelp være skummelt og utfordrende. Vi ønsker å møte ungdom og unge voksne som står i utfordrende situasjoner, som sliter med angst, tankekjør eller opplever utenforskap. 

Kanskje trenger du bare en voksen å snakke med, en som lytter uten å dømme? Eller du kan ha behov for veiledning og støtte til å motiveres for å endre kurs og finne nye alternative løsninger.

Hvem kan få hjelp?

  • Ungdom og unge voksne mellom 16-25 år
  • Ungdom som har utfordringer knyttet til psykisk helse, sosiale utfordringer og/eller rus utfordringer.
  • Ungdom som har utfordringer i livet på en eller flere arenaer og ønsker en positiv endring i livet sitt.
  • Ungdom som trenger støtte og veiledning.
  • Støtte til ungdommens nære omsorgspersoner

Hvordan får jeg hjelp?

Alle ungdommer som ønsker en trygg voksen å snakke med kan ta kontakt med våre nærmiljøkontaktene. Se kontaktinformasjon.

For å søke om psykisk helsehjelp vises det til skjema på Eigersund kommune sin nettside, gruppert under Mestringsenheten:

Forvaltningsenheten behandler søknader fortløpende.

Hvordan jobber vi?

  • Individuell samtaler med ungdom, veiledning og hjelp til det praktiske, tilpasset behovet
  • Rusrelatert helsehjelp med fokus på rusforbegygging og/eller rusmestring
  • Oppfølging i Glidelås (Elevstøtte i overgang ungdomskole og videregående skole)
  • Samarbeid med Konfliktrådet når en er i «Ungdomsoppfølging»
  • Koordinering av samarbeidet med andre instanser
  • Tankevirus kurs for ungdom
  • Støtte til ungdommens nære omsorgspersoner

Vi er fleksible i kontaktformen og ønsker å legge til rette på best mulig måte for at den enkelte skal oppleve forutsigbarhet og trygge rammer.

Nærmiljøkontaktene kan kontakets på Telefon: 416 01 497 eller 458 72 481.

Samarbeidsfora for Mestringsenhetens Team for barn, ungdom og unge voksne.

Forum Deltakere Omfang
Utvidet Ressursteam (URT) Ungdomsteam, ungdomsskole/ VGS, bareskole, helsestasjon, PPT, barnevern. Kan drøfte saker med samtykke, eller anonymt. 2-4 ganger i året per ungdomsskole/barneskole

Arbeidsutvalget for SLT

(Samordning av Lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak)

Ungdomsteam, politi, barnevern, Pingvinen, ungdomsskolene, Dalane VGS, SLT-koordinator, helsestasjon.

Drøfter saker på systemnivå.

2-4 ganger i året.

OSG

(Operativ SLT-gruppe)

Politi, barnevern, ungdomsteam, SLT-koordinator.

Drøfter individsaker med samtykke.

2 ganger per mnd.

Ungdomsoppfølging

Ressurspersoner knyttet til ungdom som gjennomfører ungdomsoppfølging.

Jevnlig i løpet av oppfølgingen.

Samarbeidsmøter og ansvarsgruppemøter

Inngår i tverrfaglig samarbeid rundt enkeltungdom i tråd med BTI-modellen.

Etter behov.

KUTT

 

Etter behov

Universelle forebyggingstiltak

Trinn Tiltak Omfang

8. trinn

Undervisning om vold i nære relasjoner.

2 timer i alle 8.klasser.

9. trinn

Hatprat.

2 timer i alle 9. klasser.

8. trinn – vg3

Oppsøkende arbeid i det offentlige rom.

Variert

Selektive og indikative forebyggingstiltak:

Tiltak Målgruppe Omfang

Flex ID

Gruppetilbud for krysskulturelle

12 samlinger ila ett år.

Glidelåsen

Oppfølging av unge i overgangen fra ungdomsskole til videregående skole med mål om å redusere frafall i videregående opplæring.

Variertomfang, oppfølging skjer fra vår 10. trinn og avsluttes normalt etter VG1.

Sommerjobb

Ungdom i risiko får bistand for å skaffe og beholde sommerjobb.

Organisere og koordinere fra mars – september.

Ungdoms- oppfølging

Bistå i oppfølging av unge 15-18 år som gjennomfører alternative straffereaksjoner. Herunder tilbud om frivillig rustesting.

Etter behov.

HAP

Individuell oppfølging av unge i alderen 16-25, som ønsker å slutte med eller redusere sitt cannabisbruk. 

Etter behov.

Tankevirus

Mestringskurs for unge i alderen 16-25 med lette til moderate psykiske plager.

Etter behov.

Annen relevant  informasjon

Alle ansatte i Mestringsenhetens team for barn, ungdom og unge voksne har taushetsplikt om opplysningene de får om deg. Opplysningene blir lagret i pasientjournal. Noen ganger kan det være nødvendig å innhente opplysninger fra andre instanser for å kunne behandle søknad, koordinere, evaluere tjenesten barnet, ungdommen, den unge voksne får. For å kunne innhente eller dele relevant informasjon skal Mestringsenhetens team for barn, ungdom og unge voksne innhente samtykke fra tjenestemottaker/foresatt når barnet er under 16 år, etter pasient og brukerrettighetsloven §4-4 (4-5/4-6).
Samtykket kan trekkes tilbake når som helst ved å kontakte saksbehandler eller tjenesteyter.

Når barnet, ungdommen, den unge voksne  mottar tjenester av flere aktører, ønsker Team Ung samtykke for å inngå i en koordinert oppfølging i tråd med Bedre Tverrfaglig Innsats (BTI), se Eigersund- BTI – Bedre tverrfaglig innsats for barn og unge i Eigersund kommune (bedreinnsats.no)

Team Ung kan ha rolle som stafettholder i tverrfaglig samarbeid.