Universell utforming er et begrep som har vært og fortsatt defineres på ulike måter. En definisjon som ofte har blitt benyttet er følgende: ”Universell utforming betyr at produkter, byggverk og uteområder som er i alminnelig bruk, skal utformes på en slik måte at alle mennesker skal kunne bruke dem på en likestilt måte så langt som mulig uten spesielle tilpasninger eller hjelpemidler.”

I Eigersund kommune har det i ulik grad og med varierende intensitet vært arbeidet med universell utforming i nesten ti år nå. Blant viktige aktører i dette arbeidet kan nevnes råd for funksjonshemmede og plankontoret. Men mange andre har bidratt underveis. I kommuneplansammenheng har Eigersund kommune gjennom mange år innarbeidet ulike bestemmelser angående universell utforming. Blant annet under satsingsområder i kommuneplanen og i areal- og verbaldelen finner vi klare føringer for dette tiltaksområdet.

Det har skjedd mange positive ting innen universell utforming i Eigersund kommune i denne perioden. Blant annet i forbindelse med den omfattende utbyggingen og opprustingen av flere av de kommunale skolene. Videre har vi kunnet registrere gode resultater hva gjelder tilrettelegging av ulike friluftsanlegg for personer med ulike bevegelseshemminger. Flere viktige kommunale tjenester har fått nye og hensiktsmessige lokaler de siste årene og diverse størrre veiprosjekter er fullført. Blant annet miljøgater riksveien sørover fra sentrum og i Strandgaten.

Dette til tross så har Eigersund kommune mange krevende oppgaver foran seg i årene som kommer. 2010 representerer på mange måter et veiskille i det nasjonale, regionale og lokale arbeidet med universell utforming.

Det er viktig at kommunene gir de ulike organisasjoner, brukergrupper eller enkeltpersoner som kan representere funksjonshemmedes sak, anledning til å fremme synspunkter. I Eigersund kommune skjer dette gjennom Felles brukerutvalg.

En har tidlig i planprosessen etablert samarbeid med felles brukerutvalg som skal bidra til at disse hensynene blir ivaretatt både som aktiv deltaker i planprosessen og som høringsorgan.

Gjennom slagordet ”nødvendig for noen, nyttig for alle” utformes nå boliger og utearealer slik at flest mulig kan bruke dem. Dersom man for eksempel fjerner trappen til fordel for et trinnfritt inngangsparti, forenkler man adkomsten for bevegelseshemmede og brukere av barnevogn, samtidig som det blir enklere for alle andre også. En universelt utformet bolig har kvaliteter som gjør at den kan brukes av flere.

Når det gjelder offentlige bygg eller private bygg og anlegg som brukes i det offentlige rom, kan ikke universell utforming velges bort lenger. Husbanken ønsker at alle skal tenke på universell utforming når de bygger og pusser opp. Derfor gir Husbanken lån og tilskudd til bygging av universelt utformede boliger.

Pilotkommune innen universell utforming

Satsing på pilotkommuner innen universell utforming er en del av Regjeringens handlingsplan for universell utforming. Sommeren 2010 søkte Eigersund kommune Rogaland fylkeskommune om status som pilotkommune. Sammen med fem andre Rogalandskommuner fikk Eigersund kommune positivt svar på søknaden og kommunen har allerede vært representert på flere konferanser og samlinger.

Rådmannen er spesielt opptatt av at det videre arbeidet med universell utforming i kommunen blir gjennomført på en systematisk og tverretatlig måte. I den forbindelsen vil statusen som pilotkommmune være et viktig virkemiddel. Pilotkommunestatusen vil gi oss flere fordelen. Blant annet gjelder det:

  • Tilgang på erfaringskompetanse fra Rogaland fylkeskommune og de tidligere pilot-kommunene i Rogaland; Time og Klepp som nå har blitt ressurskommuner.
  • Regelsmessige samlinger der også statlige nøkkelpersoner fra de mest berørte departementene deltar
  • Muligheter til ekstra stimuleringstilskudd fra staten (Kr. 100.000 mottatt høsten 2010.)
  • Rask og god informasjon om det som skjer av aktuelle forhold innen tiltaksområdet.

Store utfordringer i årene som kommer

Både som en konsekvens av den overordnede nasjonale satsingen på universell utforming og som et resultat av den nyervervede statusen som pilotkommune, så vil universell utforming blir et betydelig satsingsområde for kommunen i mange år fremover. Tiltaksområdets bredde og kompleksitet vil blant annet kreve en bred involvering av de aller fleste enhetene innen organisasjonen. Innsatsen som kreves er såpass omfattende at universell utforming bør tenkes som en kommuneovergripende satsing. Blant mange store utfordringene formuleres noen her:

  • Best mulig koordinering av arbeidet med universell utforming.
  • En må tenke kommunen som helhet noe som tilsier en prosjektorganisering.
  • Utvidet kartlegging av status på mange ulike områder i kommunen.
  • Utarbeide en konkret og prioritert handlingsplan for universell utforming.
  • Avklare økonomiske konsekvenser
  • Forhold knyttet til verneverdige bygninger og boligområder og tilgjengelighet. Blant annet gjelder det kirkebygg.
  1.  Prinsippet om tilgjengelighet/universell utforming legges til grunn i tråd med gjeldende lov- og regelverk.
  2. Det er innarbeidet krav i forhold til universell utforming og tilgjengelighet i bestemmelsene til planen.
  3. Felles brukerutvalg er sentrale i forhold til å finne gode lokalt tilpassede løsninger.