Netto driftsresultat er et av de økonomiske områdene kommuneøkonomien måles etter. I korte trekk så er netto driftsresultat et økonomisk resultat som viser samlede inntekter fratrukket utgiftene og før bruk/avsetning til fond. Det er anbefalt at kommunene skal ha et netto driftsresultat på 1,75% av samlede driftsinntekter. Kommunedirektør Siri Meling er fornøyd med at årsresultatet ble bedre enn budsjettert, men peker samtidig på at Eigersund kommune vil ha økonomiske utfordringer fremover.

Det er ikke en enkelt faktor som gjør at netto driftsresultat er høyere enn budsjettert. Dette henger sammen med flere forhold, noe en vil komme tilbake til. I løpet av 2022 har Eigersund kommune hatt høyere inntekter enn budsjettert. Foreløpige tall viser at flere kommuner fremlegger positive netto driftsresultater. Noen felles faktorer her er økte skatteinntekter for landet, som også har slått positivt ut for Eigersund kommune. Løpende inntektsutjevning gav oss en økt inntekt.

Det vises videre til at i løpet av 2022 så har Eigersund kommune brukt totalt 81.096.433 kroner av ulike disposisjonsfond. Videre settes det av 93.246.618 kroner til disposisjonsfond. Etter bruk og avsetninger til driftsfond er mindreforbruket («overskuddet») 974.000 kroner. I henhold til Kommuneloven skal disse midlene avsettes på Driftsfondet, men kan bli omprioritert av kommunestyret.

Investeringsregnskapet er samlet sett gjort opp i balanse. Samlede investeringsutgifter var på 291.500.000 kroner i 2022. Gjenstående investeringsmidler på pågående prosjekt overføres til 2023.

Det påpekes at foreløpig årsregnskap for 2022 ikke er revidert og at det i forbindelse med revisjonen kan komme endringer. Etter at revisjonen har revidert regnskapet, vil det bli endelig behandlet av kontrollutvalg, formannskap og kommunestyret i april / mai 2023.

Relaterte dokumenter

Relaterte lenker