Nyeveien 19.

Kommunen har i dag hatt en foreløpig evaluering av de igangsatte sikringstiltakene på Nyeveien 19 sammen med Dalane Energi, Skanska og geotekniker Ove Færgestad.

Konklusjonen er at Skanska i løpet av morgendagen iverksetter ytterligere og supplerende sikringstiltak. Dette med tanke på at sikringen må være operativ i lengre tid fremover og at det kan komme flere flommer før det har blitt iverksatt permanente sikringstiltak. Når det permanente sikringstiltak vil være på plass er avhengig av flere forhold, men bla vil vannstand i elven være en utfordring frem til april/mai.

Ut i fra de befaringene og vurderingene som er gjort i dag, er konklusjonen at det ikke er fare for noen kritiske og/eller alvorlige situasjoner i nærmeste fremtid.

Situasjonen i området Egersund sentrum.

Det er ikke meldt om noen andre alvorlige skader i Egersundsområdet. Utover en del hus som har fått vann i kjelleren hovedsakelig langs Lundeåne, periodevise stengte veier, har det heller ikke vært meldt om større flomskader. De aller fleste av de husene som har hatt vann i kjelleren har hatt dette tidligere, og selv om det selvsagt er alvorlig nok for de det gjelder, har de aller fleste vært forberedt på en slik situasjon slik at de materielle skadene antas å være relativt begrenset.

Det presiseres at Lundeåne ikke har gått over sine bredder i området Egersund sentrum, slik at det har ikke vært noen flom i selve Egersund sentrum.

Kritiske forhold ved denne flommen.

Det som har vært kritisk ved denne flommen har vært to forhold og det er strømforsyningen til kommunen og Nyeveien 19.

Strømforsyningen. Det var en tid fare for strømforsyningen til kommunen ved at Dalane Energis trafostasjon på Slettebø ville bli satt ut av drift og/eller dersom Tyskerbroen hadde blitt tatt av flommen. Begge delene kunne ha vært kritisk fordi det pågikk arbeid på den alternative trafokiosken, noe som vanskeliggjorde en eventuell omruting av strømmen. I løpet av natt til fredag iverksatt Dalane Energi nødvendige tiltak slik at eventuelle konsekvenser av at trafoen på Slettebø ble satt ut av drift og/eller brudd på strømkablene over Tyskerbroen, hadde blitt relativt små og kun mindre deler av kommunen hadde mistet strømmen for en periode.

Nyeveien 19. Dersom ikke kommunen hadde satt inn de nødvendige sikringstiltakene på Nyeveien 19, kunne det lett ha oppstått en kritisk situasjon ved at hele eller deler av huset hadde blitt tatt av elven dersom det hadde kommet en tilsvarende flom som den på fredag 20 nov. 09. Det var meldt om relativt mye nedbør i de øvre delene av Hellelandsvassdraget natt til søndag 22. nov og det var dette forholdet som gjorde at den kunne ha oppstått en kritisk situasjon. Nå ble nedbørsprognosene og den faktiske nedbøren justert ned utover kvelden/natten slik at det ble aldri noen flom i Lundeåne, og dermed heller aldri noen tendenser til en kritisk situasjon.

Bekymringen rundt Nyeveien 19 var at mindre eller større vrakrester i verste fall kunne ha forårsaket at Tyskerbroen ble tatt av elven og/eller at det kunne oppstå en "propp" under Damsgård bro. Dette kunne i verste fall medføre at Lundeåne ville ta et eller flere nye løp mot Eikunda og inn i selve sentrum med de konsekvensene dette ville ha fått.

Videre flomsikringsarbeid.

Kommunen vil også sette i gang en mer omfattende vurdering av flomforholdene langs Lundeåne, fra Slettebø og nedover. Dette med tanke på kortsiktige tiltak. Kommunen vil bla be om bistand fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Dalane Energi og kommer etter all sannsynlighet til også å engasjere ekstern konsulentekspertise for å bidra i dette arbeidet. Områder som vil ha spesiell fokus er bla områdene rundt Elverhøy og Lundeåne rundt Tyskerbroen.

Mer omfattende og langsiktige tiltak vil bli vurdert når kommunen mottar resultatene av NVEs flomanalyse. NVE har i høst arbeidet med et meget omfattende kartleggingsarbeid i Hellelandsvassdraget, fra utløpet av Lundeåne til Helleland. Det lages bla en databasert terrenganalysemodell der ulike scenarioer kan legges inn og på bakgrunn av dette vil det kunne lages flomsonekart. I forbindelse med flommen, der NVE har vært til stede hele tiden, har NVE fått foretatt en hel del nyttige målinger. De har også vært i kontinuerlig dialog med kommunen for å kunne bidra dersom det var behov for det.

Foreløpige signaler fra NVE er, ikke overraskende, at det er flere steder i Egersund der det må påregnes med flomsikring. Kommunen har mottatt signaler fra NVE om at de håper å kunne være ferdig med arbeidet rundt årsskiftet, men at det er en mulighet for at det ikke vil være klart før i april 2010. Dette vil kommunen følge opp overfor NVE.

Området Hestevabro.

Kommunen er klar over at det er mange som er opptatt av om hvorvidt innsnevringen som skjedde i forbindelse med byggingen av nye Hestavabro for ca 20 år siden, er en hovedårsak til de økte flommene i bla området Lundeåne. Eigersund kommune vil presisere at kommunen ikke har tatt stilling til dette forholdet, men at det er et av de punktene man håper å få noen svar gjennom det arbeidet NVE nå utfører.

Takk til involverte.

Eigersund kommune v/ordføreren vil benytte anledningen til å takke alle som har bidratt i arbeidet rundt flommen. Spesielt vil kommunen rette en takk for godt utført arbeid til personell i kommunnens brannvesen, vann- og avløp, sentralbord, uteavdelingen, beredskapgruppen og selvsagt eksterne aktører som Dalane Energi, NVE, Skanska og Egersund Betongindustri.

Kontaktpersoner:

Akutte problemer - brannstasjonen telefon 51 46 83 43.
Beredskapsspørsmål - beredskapsansvarlig Dag Kjetil Tonheim - mobil 958 84 976. Media/presse: sekretariatsleder Leif E. Broch - mobil 908 81 568.