Kommuneplanutvalget har i møte den 19.08.2016 sak 004/16 vedtatt å legge forslag til planstrategi for Eigersund kommune 2016-2019 ut til offentlig ettersyn. Formålet med planstrategien er å klargjøre hvilke planoppgaver kommunen bør starte opp eller videreføre for å legge til rette for en ønsket utvikling i kommunen. Planstrategien er retningsgivende for kommunens planlegging og har ingen direkte rettsvirkning for kommunens innbyggere. Planstrategien legges fram for endelig vedtak i kommunestyrets møte i oktober. Eigersund kommunen skal etter bestemmelsene i PBL utarbeide en planstrategi. En har gjennomført en prosess der alle enhetsledere og ansatte har fått mulighet til å komme med innspill, mulighet for kommunens innbyggere/næringsliv til å komme med innspill, møte med statlige og regionale myndigheter m.m.

Rådmannen anbefaler at en foretar en full revidering av kommuneplanens areadel med oppstart høst 2016. Videre vil en anbefale at en kun tar en lett revidering av kommuneplanens samfunnsdel, da denne ble utarbeidet og vedtatt høsten 2015. En legger opp til å revidere kommunedelplan for Kultur, idrett- og fysiske anleggsplan og utarbeide kommunedelplan for flom i perioden. Det er også planlagt revisjon av en rekke fag- og temaplaner og der en i den forbindelse med dette fortløpende vil måtte vurdere om planer kan slås sammen. Det er bl.a. foreslått å slå sammen flere planer innen helse- og omsorg. En vil her spesielt nevne Trafikksikkerhetsplanen som er svært arbeidskrevende. Rådmannen viser til at dette vil kreve mye av organisasjonen, og en har derfor lagt vekt å slå sammen planer og ikke å revidere flere planer en det sektorene selv mener er nødvendig og har kapasitet til.

Plikt til å utarbeide planstrategi

Kommunen har etter PBL § 10-1 fått plikt til å utarbeide kommunal planstrategi minst en gang i hver valgperiode. Planstrategien må vedtas senest innen ett år etter kommunestyrets konstituering. Det gir det nye kommunestyret mulighet for å vurdere og ta stilling til hvilke planoppgaver som er viktige å arbeide med i kommunestyreperioden. Saken var berammet behandlet i juni i Kommuneplanutvalget, men møtet ble forskjøvet til august. Dette gjør at planstrategien blir vedtatt om lag en måned etter fristen.

Hva bør en planstrategi inneholde?

Kommunal planstrategi er ikke en plantype, men et hjelpemiddel for kommunen til å

fastlegge det videre planarbeidet. Kommunal planstrategi skal omfatte kommunens strategiske valg knyttet til lokal samfunnsutvikling. Det gjelder både langsiktig arealbruk, miljøutfordringer, sektorenes virksomhet og en vurdering av kommunenes planbehov i valgperioden.

Strategien bør inneholde en kortfattet

  • beskrivelse av utviklingstrekk og utfordringer knyttet til samfunnsutvikling og miljø
  • retningslinjer for langsiktig arealbruk
  • vurdering av sektorenes planbehov
  • vurdering av prioriterte planoppgaver og behovet for revisjon av kommuneplanens
  • samfunnsdel og arealdel

Beskrivelse av utviklingstrekk og utfordringer må tilpasses lokale forhold, og kan f.eks. bygge

på data som rapporteres gjennom KOSTRA. Det understrekes at planstrategien ikke skal være mer omfattende enn nødvendig for å ta stilling til hvilke planoppgaver som bør prioriteres, f.eks. om gjeldende kommuneplan fortsatt skal gjelde uten endringer, eller om den skal revideres helt eller delvis.

Høringsperiode

Forslaget til planprogram er lagt ut til offentlig ettersyn her på kommunens hjemmeside www.eigersund.kommune.no under kommuneplan, hvor sakens dokumenter kan lastes ned. Planstrategien er lagt ut i papirversjon på Plankontoret i Lerviksgården, Rådhuset 4. etg. samt på Hovedbiblioteket i Egersund frem til 27. september 2016.  Uttalelser og merknader til planforslaget rettes til Eigersund kommune, Plankontoret, pb. 580, 4379 Egersund, innen 27. september 2016. Dersom en har spørsmål eller lignende kan en ta kontakt med undertegnede på 51 46 80 00 eller 958 84 976.

Link til dokumentene i Kommuneplanutvalget 19.08.2016.