Eigersund kommune har startet opp arbeidet med tematisk revidering av næringsareal i  kommuneplanens arealdel 2015-2027 jfr. vedtatt planstrategi. I henhold til plan og bygningsloven (PBL) §4-1 skal det utarbeides planprogram som skal klargjøre formålet og avklare premisser for planarbeidet.

Forslag til planprogram har vært ute til offentlig ettersyn og ble vedtatt av Kommuneplanutvalget den 21.01.2015 i sak 002/15. Ved denne revideringen, vil hovedfokuset være å sikre at en har tilstrekkelig og varierte næringsareal i planperioden. Målet er ikke mest mulig areal i seg selv, men å få et best mulig veldifferensiert og godt tilbud av næringsareal som bidrar til at det er attraktivt å etablere seg i kommunen og regionen. Tilgang til næringsareal er et konkurransefortrinn. En må ivareta hensynet både til eksisterende bedrifter og for nyetableringer. En må sikre at det er tilgjengelige næringsareal i alle deler av kommunen for bl.a. å bidra til å opprettholde bosettingen i alle deler av kommunen.

En har lagt opp til en planprosess der en legger vekt på mulighet for å komme med innspill og medvirkning og samråd gjennom store deler av prosessen jfr. fremdriftsplan. En vil bl.a. bruke kommunens hjemmeside aktivt i hele planprosessen bl.a. at en kan levere innspill elektronisk, høringer m.m. En vil følge bestemmelsene i PBL som gjelder varsling av oppstart, høring m.m. herunder:

  • annonsere varsel om oppstart på kommunens nettside og i Dalane Tidende
  • annonsere høring og lignende på kommunens nettside og i Dalane Tidende
  • sende ut varsel om oppstart til bedrifter, organisasjoner, statlige og regionale myndigheter m.m..

Det vil bli lagt opp til en prosess der en vil søke å komme i kontakt med så mange aktører som mulig:

  • temamøter knyttet til enkeltnæringer herunder landbruk, spesielle utfordringer/områder av kommunen m.m.
  • møter med enkeltbedrifter som har kommet med innspill
  • avklaringsmøter med statlige og regionale myndigheter
  • befaringer m.m.

Siden dette er en tematisk revidering knyttet til næringsareal, vurderer en det som hensiktsmessig å innrette prosessen slik at en får spisset problemstillingene.  Eigersund kommune har opprettet et kommunalt næringsforetak som vil bli en sentral samarbeidspartner i dette planarbeidet.

Planprogrammet er delt i fire deler

Del 1

Del 1 er en generell del som omhandler en bakgrunn, lovgrunnlag, avgrensning, og planprosess herunder medvirkning.

Del 2

Videre vil en i del 2 gå gjennom tema og peke på noen utfordringer som omfatter demografi og næringsareal herunder hvor er det satt av areal i dagens plan samt oversikt over bruk av areal. Den delen som gjelder demografiske forhold er lik den som er i planprogram for samfunnsdelen.

Del 3

I del 3 vil en peke på muligheten ved å tenke regionalt når det gjelder næringsutvikling.

Del 4

Del 4 er nødvendige en sammenstilling av nødvendige utredninger som bør gjøres for å få et best mulig grunnlag for de valgene en skal gjøre i planen.

Rådmannens vurdering

Rådmannen vurderer at forslaget oppfyller de krav som plan- og bygningsloven stiller, samt gir et godt grunnlag for den forestående planprosessen.  Det er en stor utfordring å gjennomføre en såpass omfattende prosess inn forbi de tids- og bemanningsmessige rammer som en har tilgjengelig. Det er et mål å få vedtatt kommuneplanen i kommunestyret i september 2015. Tilpasninger og justeringer i forhold til prosess og omfang vil bli vurdert løpende i forhold til fremdriftsplanen. Utgangspunktet er at en skal ivareta de kravene som stilles i plan og bygningsloven når det gjelder prosess og medvirkning. 

Relaterte dokumenter