Forholdsregler ved smittsomme barnesykdommer - Eigersund kommune Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Forholdsregler ved smittsomme barnesykdommer

print.png email  .png

Helsestasjonen - kontor med utsikt

I denne samleartikkelen finner du informasjon om en del smittsomme barnesykdommer som brennkopper, vannkopper, helvetesild og hodelus.

Brennkopper

Brennkopper er en overfladisk betennelse i huden som særlig barn er utsatt for, men kan ramme i alle aldre. Hudlidelsen er utbredd i hele landet, og i mange barnehager har dette i perioder vært et stort problem pga smitte.

Sykdommen opptrer som større eller mindre sår med gulaktig skorpe med gul væske/puss. Der kan også være væskefylte blemmer som lett sprekker og etterlater en glatt, blank sårflate. Brennkopper oppstår helst i utildekkede hudområder som ansikt, hodebunn og hender.

Brennkopper forårsakes av 2 typer bakterier, enten streptokokker Gruppe A eller gule stafylokokker, særlig den siste bakterien har det vært mye av. Hudsykdommen er ufarlig, men er svært smittsom og spres lett til andre.

Smittemåte: Smitten skjer ved at sårsekret (som inneholder store mengder bakterier) overføres til andre ved tett hudkontakt eller via gjenstander.

Tiltak/forebygging: God personlig hygiene med hudvask er viktig. Sår og stikk bør stelles med desinfiserende vask og tildekkes (plaster). Håndhygiene er viktig. Ved for eksempel utbrudd i barnehage bør systematisk håndvask innskjerpes. Vask av leker og kontaktpunkter kan være aktuelt ved større utbrudd.

Barn må holdes hjemme fra barnehage til brennkoppesårene er under kontroll for å unngå smittespredning. Barn med små og få sår som ikke væsker og som er godt tildekket, representerer ikke smittefare for andre. Dersom åpne sår eller væsking fra sår, må barna holdes borte fra barnehagen. Barn med brennkopper kan vende tilbake til barnehagen når hudlesjonene er under kontroll. Grunnlaget for dette skjønnet her må være at det ikke lenger er fare for smitteførende sårsekret kan påføres andre barnehagebarn direkte eller indirekte gjennom kontaktpunkter.

Behandling: Dersom man mistenker brennkopper, bør man kontakte lege for behandling. Behandlingen er rensing av sår, unngåelse av smittespredning til andre hudområder, salve og event. antibiotika. Ofte vil sårene tilhele ved hjelp av Brulidinkrem. Ved mange og større sår med mye betennelse kan det være nødvendig å bruke antibiotika tbl eller mikstur. Gule stafylokker er ofte motstandsdyktige mot vanlig penicillin, slik at andre typer antibiotika må benyttes. Det kan for eksempel taes bakterieprøver fra sår for å fastslå type bakterier og resistensmønster.

Forholdsregler ved vannkopper og helevetesild i barnehagen

Helsestasjonen får ofte spørsmål om hvilke regler som gjelder i barnehagen når barn har vannkopper. Helvetesild (herpes zoster), som skyldes det samme viruset som vannkopper(varicella) (varicella-zoster virus), er også et aktuelt tema.

Vannkopper

Barn med vannkopper holdes borte fra barnehage/skole til utslettet har begynt å tørke inn, vanligvis 1-2 uker. Vannkopper er svært smittsomt og smitter gjennom luft og kontakt med utslettet. Mest smittsomt 1-2 dager før utbrudd og 3-4 dager etter debut. Inkubasjonstid for vannkopper er 2-3 uker. Sykdommen er vanligvis mild av forløp, men kan være farlig for de med svakt immunforsvar, nyfødte og gravide.

Gravide som ikke har hatt vannkopper bør være forsiktig med kontakt med vannkoppe- eller helvetesild-pasienter. Vannkopper kan gi fosterskade hvis mor smittes før 20. svangerskapsuke. Hvis mor smittes mot slutten av svangerskapet kan barnet få vannkopper som nyfødt, noe som kan ha et meget alvorlig forløp med høy dødelighet. Barnet er ikke utsatt for slik smitte hvis mor har antistoffer.

Ansatte i barnehager og skoler som kan bli utsatt for smitte under graviditet kan vaksineres dersom de er seronegative. Vannkoppevaksine finnes og gir god beskyttelse, men er ikke anbefalt til vanlig bruk i Norge. Den brukes ofte til personer som trenger spesiell beskyttelse. Gravide kan ikke vaksineres.

Helvetesild

Forårsakes av det samme viruset som vannkopper hos personer som har gjennomgått infeksjonen tidligere. Reaktivering av latent virus fører til helvetesild. Ved voksen alder har 90-95% av befolkningen gjennomgått vannkopper, men det er bare noen få som er utsatt for helvetesild allikevel.

Det er ikke mulig å bli smittet med helvetesild, men siden det er et vannkoppevirus kan en person som har helvetesild smitte andre med vannkopper. Det er derfor svært viktig at gravide som ikke har hatt vannkopper unngår smitte. Helvetesild er mindre smittsomt enn vannkopper.

Barn som har helvetesild kan gå i barnehage. Utslettet må være tildekket. Gravide som ikke har hatt vannkopper bør være forsiktige i kontakt med disse.

 

Informasjonen er hentet fra Smittevernhåndboka (Smittevern 12-Folkehelseinstituttet)

Hodelus (Pediculus humanus capitis)

Hodelus forsvinner ikke av seg selv hvis de først har bosatt seg i håret ditt. Lusene må drepes og eggene fjernes for at du skal bli kvitt krypene. Fremdeles anbefales lusmidlene Malation og Prioderm. Den gode, gamle finkammen er også viktig i bekjempelsen.

Kamming avslører lus
Kamming av vått hår har vist seg å være den mest effektive måten å påvise hodelus på. Det er viktig å bruke en fintannet kam, sterkt lys, forstørrelsesglass og håndkle over skuldrene. Se etter lus og egg både på håndkledet og i kammen. Ved kamming av tørt hår blir håret og kammen statisk elektriske, og de små luseungene kan fyke fra kammen tilbake i håret under kammingen. De store lusene flytter seg raskere i tørt enn i vått hår, og kan krype tilbake og inn i hårpartier som nylig er kammet.

Behandling
Fremdeles anbefales linimentene Malation og Prioderm som behandling mot lus. Husk at det er viktig å kontrollere håret daglig i tre uker etter siste behandling. Hvis lusene er resistente, vil lusemidlet vanligvis lamme dem en stund. Mens de er lammet kan lusene kammes ut av håret. Det er bare den som har lus, som skal behandles. Kammen kan også brukes til å bekjempe lusa. Da må kammingen utføres systematisk og grundig én gang om dagen, i vått hår, i minst åtte dager. Deretter en gang i uka i tre uker. Håret vaskes først med en vanlig sjampo, og kammes deretter grundig. Håndkledet over skuldrene vil ta i mot lus og egg som faller ned fra håret. Husk at både kam og håndkle må etterbehandles for å drepe alle lus og egg, enten ved vasking på 60 grader eller nedfrysing i minst fire timer. Kammen må renses mellom hver person. Midler basert på kokosolje og/eller eteriske oljer kan ha en virkning, men foreløpig mangler god nok vitenskapelig dokumentasjon. Opphold i badstu vil bare kunne drepe noen av de lusene som sitter ytterst i håret. Eggene og lus som sitter nær hodebunnen overlever.

Forebyggende
Det beste forebyggende tiltaket er at foreldrene undersøker barna for hodelus med jevne mellomrom, slik at lusa kan oppdages før den får spredt seg til andre. Forebyggende behandling med lusemidler finnes ikke.

Fakta om lus

  • Symptomet på hodelus er kløe i hodebunnen. Kløen er en allergisk reaksjon på lusebittene. Det kan ta mange uker fra man blir smittet til kløen starter.
  • Hodelus trives spesielt godt i nakken oppover mot issen og i området bak ørene. Her ligger også mesteparten av eggene. Hodelusa suger lite blod hver gang den stikker, og må derfor suge blod minst to ganger om dagen. Lus som ikke får suge blod dør i løpet av et par dager.
  • Lusesmitte skjer ved at lus kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. Smitte kan også skje ved lån av hodeplagg, skjerf, genser med høy hals, kam, hårbørste og ved at lusa vandrer mellom plagg som henger overhverandre i en garderobe. Det er liten sjanse for spredning via nakkeputer og møbler. Hårlengde har ingen betydning for spredning av lus.
  • Barn mellom fire og tolv år blir oftest smittet
  • Hodelus kommer ikke av dårlig hygiene.

hus.png Kontakt oss
  • Telefon: 51 46 81 50
  • Faks: 51 46 81 49

Postadresse

Postboks 580
4379 Egersund.

Besøksadresse

Arenessmauet 1, 3. etasje
4370 Egersund

filer.png Filer for nedlastning
Dokumenter og filer
Fil Størrelse Dato
/images/icons/16x16new/file-pdf.png
448Kb   2015-04-30
/images/icons/16x16new/file-pdf.png
425Kb   2015-04-30
/images/icons/16x16new/file-pdf.png
583Kb   2010-10-28
/images/icons/16x16new/file-pdf.png
367Kb   2010-10-28